Resepi asam pedas ikan merah, antara hidangan kegemaran orang Johor. Mudah dibuat, sedap dimakan.
Bahan-bahan yang diperlukan (untuk 2 orang makan):
1 ekor ikan merah bersaiz sederhana 15 biji cili kering* 1 biji bawang besar* 3 biji bawang kecil* 3 biji bawang putih* 1 inci halia* 1 inci kunyit* Asam jawa sebesar bola pingpong Daun kesum Sedikit gula Sedikit garam Sedikit serbuk perasa Cara-cara menyediakannya:
Kisar semua bahan bertanda (*) sehingga hancur. Tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan sedikit garam supaya bahan tumis cepat garing. Tuangkan air asam jawa pekat-pekat. Biar dalam anggaran 5 minit sehingga naik bau. Masukkan ikan. Gaul sehingga rata, kemudian masukkan air. Boleh tambahkan air kalau nak lebih cair. Masukkan daun kesum Masukkan bahan perasa dan sedikit gula sehingga menepati selera tekak anda. Biarkan mendidih untuk seketika dan hidangan siap untuk dihidangkan.
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
-
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian
belakangnya
100gm petai
2...
0 Comments