Resepi asam pedas ikan tenggiri campur jeruk Asam pedas ikan tenggiri campur jeruk.. Ada yg first time tgk jeruk buh dlm asam pedas, Mmglh sdap asam pedas buh jeruk.. Takyah wat muka peliklh..😂 sy sertakan resepi pd yg nk try cara sy.. . . -Ikan tenggiri 10 keping -sawi jeruk sebungkus lebih lg sdap. -70 biji cili kering-direndam dgn air panas (lada ikut kepekatan yg anda suka) -6 biji bawang merah kecik dan sebiji bawang besar(nk lg manis kuahnya) -5 ulas bawang putih -Kunyit hidup sebesar ibu jari -Sedikit halia sebesar ibu jari -Air asam jawa secukupnya (ikut nk masam camne) -Daun kesum segenggam -Garam -Belacan sedikit(x letak pun takpe) -Air -perasa atau ajinomoto -Minyak utk menumis . Cara buat: . 1) Sy rendam lada kering dgn air panas dulu...tapis buang bijinya dan kisar dgn bawang merah, bawang besar, bawang putih,halia, kunyit dan belacan sehingga halus. . 2)Tumis bahan2 kisar sehingga terbit minyak (kena betul-betul pastikan terbit minyak baru kuah sdap)dan letak air ikut pekat mana yg kita suka...biarkan mendidih. . 3).Letak sawi jeruk kemudian biarkan sekejap... Pastu letak ikan tenggiri dan daun kesum..biarkan hingga mendidih.. Jgn kacau sgt nnt ikan hancur.. . 4) kemudian masukkan garam,perasa/aji dan air asam jawa...biarkan sekejap hingga ikan masak...seimbangkan rasa....siap dan angkat. . *kiub ikan bilis bole digunakan sebagai pengganti ajinomoto. . #milakitchen
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
-
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian
belakangnya
100gm petai
2...
0 Comments