Bahan bahan: 250 gram tepung gandum 300 ml air 5 ekor udang besar - buang kulit dan potong kecil-kecil 1 biji bawang besar 1 tangkai cili merah/hijau 1/2 batang lobak merah Sedikit daun sup/daun bawang/daun kucai Secubit serbuk kunyit - jika suka 1/2 sudu kecil garam 1/2 sudu kecil gula Secubit soda bikarbonat - jika suka
Cara cara:
Masukkan soda, garam dan gula serta serbuk kunyit ke dalam tepung gandum. Kacau rata.
Masukkan bawang, cili merah, daun sup dan karot. Gaul rata.
Tuang air ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Jika terlebih air, boleh tambah tepung gandum.
Masukkan udang dan dikacau rata.
Panaskan minyak yang agak banyak dan panas, sudukan bancuhan tadi ke dalam kuali. Pastikan udang ada dalam setiap bancuhan semasa disudukan ke dalam kuali.
Goreng hingga masak kekuningan. Angkat dan tos. Siap
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
-
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian
belakangnya
100gm petai
2...
0 Comments