Resepi Mudah Gulai Kari Rebung Daging
Daging ..cek buat setengah kilo ja tk ramai nk mkn. Daging ni cek pilih ada lemak2 sikit..yg ada isi dan yg berurat sikit... gabungan nk buat gulai ala2 kawah gitu...baru gulai ni power sikit..
Bhn tumis
Rempah 4 sekawan
3 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
Seinci halia
Daun kari
( potong nipis)
Rempah 4 sekawan
3 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
Seinci halia
Daun kari
( potong nipis)
Bhn rempah yg dibancuh bersama
5 -6 sudu mkn rempah kari daging.
Satu sudu serbuk cili babas.
1 sdk kunyit hidup ..blander
1 biji bwg besar..blander
2 ulas bwg putih..blander
Seinci halia..blander
4 biji buah keras .blander
Gaul sebati simpan dlm peti setengah jam noh....
5 -6 sudu mkn rempah kari daging.
Satu sudu serbuk cili babas.
1 sdk kunyit hidup ..blander
1 biji bwg besar..blander
2 ulas bwg putih..blander
Seinci halia..blander
4 biji buah keras .blander
Gaul sebati simpan dlm peti setengah jam noh....
Sebtg rebung
Sikit pati lembu
Garam
Perasa
Sikit gua merah.sikit jaa.
Sikit pati lembu
Garam
Perasa
Sikit gua merah.sikit jaa.
Cili api.. potong dua dlm 5 biji
Santan setengah biji kelapa/satu bungkus santan hat kecik
Santan setengah biji kelapa/satu bungkus santan hat kecik
Caranya.
Panaskan minyak..minyak byk sikit noh.. agak2 sesuai dgn rempah kita bancuh..tkt rempah tk pecah minyak kalau sikit...
Tumis bhntumis sampai naik bau..
Masukkan bhn rempah ..tumis jp sampai pecah minyak.masukkan daging..masuk sikit air.biarkan rempah ni masak bersama2 daging lg ....tunggu pecah minyak lg.masa ni buh air byk.nk bg empok daging dan rempah btl2 meresap dlm daging dan sebati.tutup kuali. Api jgn kuat sgt.. biarkan daging empuk.sblm tu letak sikit garam..perasa..pati lembu...bila dah nampak pekat sikit tu.. tgk daging dah masak blm.kalau blm masak masuk lg air.masukkan rebung sekali dan santan... masak lg tutup kuali sampai kuah naik minyak. Dan kari nampak cantik... rasakan..tambah lagi apa yg patut...
Cukup rasa. Slowkan api ye.masukkan cili potong.. rasa minyak dah terasing dr kari.rasa pun dah ngam.. ok.. siap.hihiitu jer
Alhamdulillah
Panaskan minyak..minyak byk sikit noh.. agak2 sesuai dgn rempah kita bancuh..tkt rempah tk pecah minyak kalau sikit...
Tumis bhntumis sampai naik bau..
Masukkan bhn rempah ..tumis jp sampai pecah minyak.masukkan daging..masuk sikit air.biarkan rempah ni masak bersama2 daging lg ....tunggu pecah minyak lg.masa ni buh air byk.nk bg empok daging dan rempah btl2 meresap dlm daging dan sebati.tutup kuali. Api jgn kuat sgt.. biarkan daging empuk.sblm tu letak sikit garam..perasa..pati lembu...bila dah nampak pekat sikit tu.. tgk daging dah masak blm.kalau blm masak masuk lg air.masukkan rebung sekali dan santan... masak lg tutup kuali sampai kuah naik minyak. Dan kari nampak cantik... rasakan..tambah lagi apa yg patut...
Cukup rasa. Slowkan api ye.masukkan cili potong.. rasa minyak dah terasing dr kari.rasa pun dah ngam.. ok.. siap.hihiitu jer
Alhamdulillah
credit : Rosma Ros
0 Comments