Resepi Mudah Kengsom Thai . Ikan siakap ( cuci bersih ) Cili padi yg merah Cili hidup merah ( sy guna cili hijau itu yg ada ) Belacan Bawng merah 2 ulas Bawang putih 4 ulas ( resepi ni guna bwg putih lbh dr bwg merah ada yg resepi langsung tak guna bawang merah) Kunyit hidup Semua bhan ini d blend halus bersama air ( sy blend kasar ckit bg nampak cili) . Kangkung Asam jawa ( klu xmsam tmbh asam keping atau jus limau nipis ) Gula merah ( keping tu ambil separuh ) Garam Serbuk perasa . Caranya . Semua bhn ini rebus mcm asam pedas . Resepi ni masam2, manis, dan pedas..mmg sedap sngt. . Jgn letak daun kesom ka bunga kantan ke ye..msakkan ni xsama mcm asam pedas rebus kita buat selalu tu..dn dia msukkan gula melaka atau gula siam thailand . Kredit Resepi: Dalilah Hassan
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
-
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian
belakangnya
100gm petai
2...
0 Comments