Bahan~bahan: 300 gram suhun ( rendam 1/2 jam . toskan ) 15 - 20 biji cilihalus ** 5 ulas bawang merah ** 2 ulas bawang putih ** 1 camb udang kering ** 1 pek rempah tomyam putih ( pek purple ) 5 helai daun limau purut 1 batang serai (ketuk ) 1 pek jagung muda ( potong serong ) 1 biji carrot ( potong serong ) 1 mangkuk kcil udang Garam secukup rasa Sedikit serbuk perasa 4 - 5 camb minyak masak . Blend bahan bertanda ** . Cara masak : - Panaskan kuali . Masukkan minyak masak - Masukkan serai dan daun limau purut..Kacau bagi naik bau - Masukkan bahan blend tumis hingga hmpir garing pastu msukkn rempah tomyam.. Kacau lagi hingga garing - Masukkan garam dan serbuk perasa diikuti udang - Lepastu masukkan suhun yg ditoskan td n jagung serta carrot. Kacau bagi sebati - Perasakan . Kalo rase keras tambah 1/2 cwn air.. Minyak jgn byk sbb takut suhun melekat . Share Supaya Tak Hilang Sila Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
-
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian
belakangnya
100gm petai
2...
0 Comments