Resepi Spageti Goreng Makanan Laut



BAHAN-BAHAN:

150gm spageti | direbus dan ditoskan
10 udang 
2 ekor ketam | dipotong kecil
3 biji bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
1 biji telur
1 batang sawi | dipotong kecil
5 biji cili padi | dipotong kecil
1 sudu makan kicap manis
½ sudu makan cili giling
½ sudu makan sos cili
½ sudu makan sos tomato
1 sudu kecil serbuk cili
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan cincang bersama udang dan ketam sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan telur, cili giling, sos cili dan sos tomato. Kacau rata.

3. Seterusnya masukkan sedikit air, spageti dan sayur-sayuran. Gaul sebati.

4. Akhir sekali, perasakan secukupnya dengan garam, gula dan kicap manis serta serbuk cili. Kaup balikkan.

5. Angkat dan sedia untuk dimakan.

Anda juga boleh menggunakan jejari ketam dan bebola makanan laut untuk masakan ini.

Post a Comment

0 Comments