150gm spageti | direbus dan ditoskan 10 udang 2 ekor ketam | dipotong kecil 3 biji bawang merah | dicincang 2 ulas bawang putih | dicincang 1 biji telur 1 batang sawi | dipotong kecil 5 biji cili padi | dipotong kecil 1 sudu makan kicap manis ½ sudu makan cili giling ½ sudu makan sos cili ½ sudu makan sos tomato 1 sudu kecil serbuk cili Air secukupnya Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan cincang bersama udang dan ketam sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan telur, cili giling, sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
3. Seterusnya masukkan sedikit air, spageti dan sayur-sayuran. Gaul sebati.
4. Akhir sekali, perasakan secukupnya dengan garam, gula dan kicap manis serta serbuk cili. Kaup balikkan.
5. Angkat dan sedia untuk dimakan.
Anda juga boleh menggunakan jejari ketam dan bebola makanan laut untuk masakan ini.
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
-
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian
belakangnya
100gm petai
2...
0 Comments