Resepi Ayam bakar Madu


Ayam bakar fav sy sekeluarga. Sampai skrg dah jd fav kluarga mertua. Simple tp sdp dan xperlu perap !!

Resepi
Ayam 1 ekor 
3 biji Bawang merah
2 biji bawang besar
3-4 biji Bawang putih
1/2 biji Bawang holand
1 inci Halia
2-3 batang Serai
1 sudu Lada hitam
1-2 sudu Cili boh/cili kering (kalau nk pedas lbhkan)
* kisar semua

Madu
Gula
Garam
Kuib pati ayam
Serbuk perasa

Pnskan kuali masukan myk + butter/marjerin
Tumis semua bahan diatas, masukan bahan2 perasa dan agak2 dah naik bau masukan ayam. Masak ayam dlm kuali dulu dan Balik2 kan ayam (balik skli dua sahaja) dan smbil tu lumurkan bahan perap ke ats ayam smpai ayam separuh masak@bila isi ayam dah kembang tutup api. Biarkan sejuk 
(Cara ni cpt dan mudah, ayam xperlu perap. Ayam pon lembut dan cpt msk bila bakar nanti)

Blh lah bakar dlm af  170-180 30-40mnt

Sumber : missz amira
.

Post a Comment

0 Comments