Resepi Yee mee sizzling
Jom buat sndiri kt umah sbb senang sgt2, yg penting jimat bg yg fmly rmai kn.sy sharekn cara2 sape yg nk try blh la
Bhn2 (utk 3-4 org mkn)
Yee mee * blh ganti kueteow/mee
Ayam stgh ekor - potong kecik2
Bwg putih stgh labu *Tumbuk kasar
Halia sebesar ibu jari * hiris nipis
Cili kering * gunting kecik2
Cendawan kering *rendam air pns hingga kembang n lembut, potong kecik
1 senduk kecil sos tiram
1 senduk kecik kicap manis
1 senduk kecik kicap pekat
1 SB minyak bijan
Serbuk perasa * optional
2 sb black pepper *optional
3-4 SB tpg jgung *bancuh dgn air
Sayur sawi, carrot n brokoli - di celur
Cara2
1. Tumis bwg putih halia n cili kering hingga kekuningan, myk jgn byk sgt
2. Masukkan aym, biarkn aym d msk skjp, masukkan air dlm 1500 liter @ stgh periuk
3. Masuk semua bhn sos n kicap, masuk cendawan kering, biarkn masak n didih dlm 15 min @ hingga aym n cendawan masak n lembut, perasakan garam gula secukup rasa
4. Blh masukkan tpg jgg, kacau sebati hingga menggelegak n kuah pekat, blh tmbh tepung jika kurang pekat
5. Siap kuah ketepikan dlu
6. Ambil kuali leper, klu xde guna yg biasa pn xpe. Ambik 2-3 senduk kuah bersama lauk2, panaskan semula, masukkan sekeping yee mee
7. Pecahkan sebiji telur, biarkan Yee mee n telur masak skjp, dh siap
8. Letak dlm pinggan, hiaskan dgn sayur yg d celur td
Tips : *masa nk hidangkan, angkt yee mee dlu ltk dlm pinggan, angkat telur ltk ats Yee mee bru tuang kuah yg selebihnya pelan2 ye buatnya tkt telur hancur
* Stok kuah ni blh siapkn awl2 ye,dlm 15 min dh blh siap, senang bg ibu2 yg bekerja
* Klu suka Yee mee rangup msk skjp je, klu suka kembang msk lama skit
* Minyak bijan klu x suka baunya x pyh ltk, tp lg sdp sbnrnya wangi bau kuah kita nanti
* Cendawan kena ltk ye sbb air cendawan tu akn buatkan kuah lg ummphh rasanya
Sekian,
Like Tag Share
0 Comments