Resepi Yee mee sizzling



Resepi Yee mee sizzling

Jom buat sndiri kt umah sbb senang sgt2, yg penting jimat bg yg fmly rmai kn.sy sharekn cara2 sape yg nk try blh la

Bhn2 (utk 3-4 org mkn)
Yee mee * blh ganti kueteow/mee
Ayam stgh ekor - potong kecik2
Bwg putih stgh labu *Tumbuk kasar
Halia sebesar ibu jari * hiris nipis
Cili kering * gunting kecik2
Cendawan kering *rendam air pns hingga kembang n lembut, potong kecik
1 senduk kecil sos tiram
1 senduk kecik kicap manis
1 senduk kecik kicap pekat
1 SB minyak bijan
Serbuk perasa * optional
2 sb black pepper *optional
3-4 SB tpg jgung *bancuh dgn air
Sayur sawi, carrot n brokoli - di celur

Cara2
1. Tumis bwg putih halia n cili kering hingga kekuningan, myk jgn byk sgt
2. Masukkan aym, biarkn aym d msk skjp, masukkan air dlm 1500 liter @ stgh periuk
3. Masuk semua bhn sos n kicap, masuk cendawan kering, biarkn masak n didih dlm 15 min @ hingga aym n cendawan masak n lembut, perasakan garam gula secukup rasa
4. Blh masukkan tpg jgg, kacau sebati hingga menggelegak n kuah pekat, blh tmbh tepung jika kurang pekat
5. Siap kuah ketepikan dlu
6. Ambil kuali leper, klu xde guna yg biasa pn xpe. Ambik 2-3 senduk kuah bersama lauk2, panaskan semula, masukkan sekeping yee mee
7. Pecahkan sebiji telur, biarkan Yee mee n telur masak skjp, dh siap
8. Letak dlm pinggan, hiaskan dgn sayur yg d celur td

Tips : *masa nk hidangkan, angkt yee mee dlu ltk dlm pinggan, angkat telur ltk ats Yee mee bru tuang kuah yg selebihnya pelan2 ye buatnya tkt telur hancur
* Stok kuah ni blh siapkn awl2 ye,dlm 15 min dh blh siap, senang bg ibu2 yg bekerja
* Klu suka Yee mee rangup msk skjp je, klu suka kembang msk lama skit
* Minyak bijan klu x suka baunya x pyh ltk, tp lg sdp sbnrnya wangi bau kuah kita nanti
* Cendawan kena ltk ye sbb air cendawan tu akn buatkan kuah lg ummphh rasanya

Sekian,
Like Tag Share

Post a Comment

0 Comments