RESEPI RENDANG DAGING LANDAK
Bahan-Bahan
1/2 kilo daging landak
3 ulas Bawang merah**
2 ulas Bawang putih**
1/2 inchi halia**
1/2 inchi lengkuas**
1 peket rempah rendang
Kerisik
1 kotak santan
3 sudu makan cili kisar**
Daun kunyit
Minyak Masak
Limau nipis/ sambal
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara Memasak
Cuci daging landak dengan limau nipis jika takde limau nipis boleh cuci dengan asam jawa bagi menghilangkan hanyir daging.
Kemudian kisarkan bahan-bahan yang bertanda **,
panaskan minyak masuk kan bahan-bahan yang dikisar tadi kedalam kuali goreng sehingga garing & naik bau.
Campurkan rempah rendang dengan sedikit air sehingga menjadi paste kemudian masuk kan kedalam kuali dan goreng lagi sehingga betul-betul garing.
Setelah rempah garing masuk kan daging landak dan gaul kan sebati masuk kan air & biarkan sehingga daging landak empuk.
Bila daging dah empuk masuk kan santan, & kerisik tunggu sehingga mendidih masuk kan bahan-bahan perasa mengikut citarasa.
Biarkan kuah sedikit pekat masuk kan daun kunyit dah gaul sebati.
Sedia untuk dihidangkan
Bahan-Bahan
1/2 kilo daging landak
3 ulas Bawang merah**
2 ulas Bawang putih**
1/2 inchi halia**
1/2 inchi lengkuas**
1 peket rempah rendang
Kerisik
1 kotak santan
3 sudu makan cili kisar**
Daun kunyit
Minyak Masak
Limau nipis/ sambal
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara Memasak
Cuci daging landak dengan limau nipis jika takde limau nipis boleh cuci dengan asam jawa bagi menghilangkan hanyir daging.
Kemudian kisarkan bahan-bahan yang bertanda **,
panaskan minyak masuk kan bahan-bahan yang dikisar tadi kedalam kuali goreng sehingga garing & naik bau.
Campurkan rempah rendang dengan sedikit air sehingga menjadi paste kemudian masuk kan kedalam kuali dan goreng lagi sehingga betul-betul garing.
Setelah rempah garing masuk kan daging landak dan gaul kan sebati masuk kan air & biarkan sehingga daging landak empuk.
Bila daging dah empuk masuk kan santan, & kerisik tunggu sehingga mendidih masuk kan bahan-bahan perasa mengikut citarasa.
Biarkan kuah sedikit pekat masuk kan daun kunyit dah gaul sebati.
Sedia untuk dihidangkan
0 Comments