Resepi asam pedas ikan merah, antara hidangan kegemaran orang Johor. Mudah dibuat, sedap dimakan.
Bahan-bahan yang diperlukan (untuk 2 orang makan):
1 ekor ikan merah bersaiz sederhana 15 biji cili kering* 1 biji bawang besar* 3 biji bawang kecil* 3 biji bawang putih* 1 inci halia* 1 inci kunyit* Asam jawa sebesar bola pingpong Daun kesum Sedikit gula Sedikit garam Sedikit serbuk perasa Cara-cara menyediakannya:
Kisar semua bahan bertanda (*) sehingga hancur. Tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan sedikit garam supaya bahan tumis cepat garing. Tuangkan air asam jawa pekat-pekat. Biar dalam anggaran 5 minit sehingga naik bau. Masukkan ikan. Gaul sehingga rata, kemudian masukkan air. Boleh tambahkan air kalau nak lebih cair. Masukkan daun kesum Masukkan bahan perasa dan sedikit gula sehingga menepati selera tekak anda. Biarkan mendidih untuk seketika dan hidangan siap untuk dihidangkan.
Rempah Nasi Arab kabsah homemade
-
*Rempah Nasi Arab kabsah homemade*
Semua digoreng tanpa minyak kemudian blend sampai halus
1 sudu besar (sb) bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan p...
Resepi Kari Kambing
-
Resepi Kari Kambing
Bahan-Bahan:
2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
2 biji t...
0 Comments