RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI



RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI

Asam pedas ikan pari, sesuai dijadikan lauk makan tengahari. Kuahnya yang pedas-pedas masam manis, akan membuatkan hati kegirangan.

Anggaran hidangan: 3-4 orang

Bahan-bahan yang diperlukan :

4-5 ketul ikan pari (mengikut saiz yang disukai)
7 biji cili padi
2 biji cili merah
5 ulas bawang kecil
2 keping asam keping
Sedikit air asam jawa
1/2 paket serbuk kari ikan
6 batang bendi
2 mangkuk air
Sedikit belacan
Segenggam daun kesum
Setangkai bunga kantan
Garam dan ajinomoto
Cara menyediakannya:

Kisar sekali cili padi, cili merah, belacan dan juga bawang kecil
Masakkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama-sama rempah dengan api yang perlahan sehingga cili dan rempah masak
Masukkan asam keping
Tambahkan air dan juga air asam jawa
Masukkan ikan pari
Masukkan daun kesum dan bunga kantan
Tambah garam dan ajinomoto
Akhir sekali masukkan bendi
Biarkan ia mendidih sehingga ikan masak

Post a Comment

0 Comments