RESEPI AYAM GRILL MUSHROOM SOS




RESEPI AYAM GRILL MUSHROOM SOS

Bahan-Bahan (Ayam Grill)

1 ekor ayam (potong 4)
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
Sedikit olive oil/minyak masak

Cara-caranya:-

● Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
● Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
● Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.Saya guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
● Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
● Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
● Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
● Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam…memang best
● Bakar daging sehingga masak.Senang guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus

Bahan-Bahan
Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak

Cara-Caranya:-

● Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
● Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
● Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
● Masukkan sos carbonara.Tambah air.
● Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
● Sesuaikan rasa.Tutup api

Sesekali dihidangkan makan tengahari dengan masakan barat pun ok juga. Bertukar selera. Selain ayam dan sos cendawan, Side dish ringkas spt salad brokoli dan bunga kobis, carrot, kentang putar atau pun fries… pelengkap hidangan dengan jus oren. Lengkap semua rasa.

Selamat mencuba resepi simple ni..

LIKE & SHARE

Post a Comment

0 Comments