Resepi Bulgogi ( Daging Korea BBQ )
Bahan-bahan
◆500 gram daging lembu (dihiris nipis)
◆1 biji bawang Holland
◆1/2 biji lobak merah
-------------------------- ---------------------
◆5 sudu besar kicap soya masin
◆2 1/2 sudu besar gula
◆3 sudu besar jus pear yang dikisar setelah dikupas kulit
◆1 sudu besar bawang putih yang dicincang
◆1/2 sudu besar halia yang dicincang
◆1 sudu besar minyak bijan
◆1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
◆suku cawan air
◆1/2 batang daun bawang yang dihiris nipis
◆1 sudu besar biji bijan disangai
Cara Membuat:-
1. Potong daging lembu nipis-nipis
2. Sesuai cita rasa dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan dari no. 4 sampai bahan terakhir.
3.Setelah bahan-bahan dicampur dan digaul, masukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging yang sudah dihiris tadi
4. Perap daging dalam peti sejuk selama 2 jam,
potong bawang Holland seperti biasa dan potong lobak merah secara memanjang, iaitu dikerat dua lalu dihiris nipis-nipis, lalu hirisan tadi dimayang secara memanjang
5.Masukkan perapan daging ke dalam kuali non-stick, lalu dibuka api sederhana , dan masukkan sekali bawang dan lobak merah yang telah dipotong .
6.Setelah air perapan hampir kering , tutup api dan hidangkan.Selamat Mencuba
Bahan-bahan
◆500 gram daging lembu (dihiris nipis)
◆1 biji bawang Holland
◆1/2 biji lobak merah
--------------------------
◆5 sudu besar kicap soya masin
◆2 1/2 sudu besar gula
◆3 sudu besar jus pear yang dikisar setelah dikupas kulit
◆1 sudu besar bawang putih yang dicincang
◆1/2 sudu besar halia yang dicincang
◆1 sudu besar minyak bijan
◆1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
◆suku cawan air
◆1/2 batang daun bawang yang dihiris nipis
◆1 sudu besar biji bijan disangai
Cara Membuat:-
1. Potong daging lembu nipis-nipis
2. Sesuai cita rasa dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan dari no. 4 sampai bahan terakhir.
3.Setelah bahan-bahan dicampur dan digaul, masukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging yang sudah dihiris tadi
4. Perap daging dalam peti sejuk selama 2 jam,
potong bawang Holland seperti biasa dan potong lobak merah secara memanjang, iaitu dikerat dua lalu dihiris nipis-nipis, lalu hirisan tadi dimayang secara memanjang
5.Masukkan perapan daging ke dalam kuali non-stick, lalu dibuka api sederhana , dan masukkan sekali bawang dan lobak merah yang telah dipotong .
6.Setelah air perapan hampir kering , tutup api dan hidangkan.Selamat Mencuba
0 Comments