2 ekor ketam yang besar. direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan) sedikit hirisan cili merah 4-5 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato 3-4 sudu besar cili kering kisar sedikit air 1 sudu besar sos tiram 1 sb kicap manis 1 keping asam gelugur
Bahan-bahan kisar 1 labu bawang besar 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 1/2 inci halia 1/2 inci lengkuas 1 batang serai
Cara-cara Tumis bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula. Hidangkan setelah masak.
Rempah Nasi Arab kabsah homemade
-
*Rempah Nasi Arab kabsah homemade*
Semua digoreng tanpa minyak kemudian blend sampai halus
1 sudu besar (sb) bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan p...
Resepi Kari Kambing
-
Resepi Kari Kambing
Bahan-Bahan:
2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
2 biji t...
0 Comments