Resepi Mee Rebus Tulang




Resepi Mee Rebus Tulang

Bahan-bahan untuk sup @ kuah

1) Tulang Lembu secukupnya
2) 1 bungkus rempah sup bunjut
3) 5 ulas bawang di hiris
4) 1 halia - diketuk
5) 1 inc kunyit - diketuk
6) 1 inc lengkuas - diketuk
7) 2 batang serai - diketuk
8) 1 kiub daging
9) Garam secukup rasa

Cara Memasak Sup Tulang

1) Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yang secukupnya untuk merebus daging.
2) Rebus tulang hingga daging empuk.

Bahan-bahan untuk menyediakan rencah

1) 3 biji ubi keledek saiz sederhana - di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.
2) 10 biji bawang kecil - dikisar
3) 2 biji bawang besar - dikisar
4) 5 ulas bawang putih - dikisar
5) 1 inci halia - dikisar
6) 1 inc kunyit hidup - dikisar
7) 30 tangkai cili kering - dikisar
8) 3 sudu besar rempah kari daging
9) 3 sudu besar udang kering - direndam lembut dan dikisar
10) Garam dan gula secukup rasa
11) 1 cawan air asam jawa
12) 1 kiub daging
13) 1 buku gula melaka
14) 1 cawan santan

Cara Memasak Rencah

1) Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
2) Masukkan rempah kari dan udang kering dan tumis lagi hingga jadi rencah.
3) Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
4) Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
5) Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
6) Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya air rebusan tulang sahaja, bahan sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan )
7) Akhir sekali masukkan tulang dan santan.
8) Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.
9) Boleh dihidangkan

Selamat Menjamu Selera ~ Pasti Terangkat

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih 

Post a Comment

0 Comments