1) Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yang secukupnya untuk merebus daging. 2) Rebus tulang hingga daging empuk.
Bahan-bahan untuk menyediakan rencah
1) 3 biji ubi keledek saiz sederhana - di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi. 2) 10 biji bawang kecil - dikisar 3) 2 biji bawang besar - dikisar 4) 5 ulas bawang putih - dikisar 5) 1 inci halia - dikisar 6) 1 inc kunyit hidup - dikisar 7) 30 tangkai cili kering - dikisar 8) 3 sudu besar rempah kari daging 9) 3 sudu besar udang kering - direndam lembut dan dikisar 10) Garam dan gula secukup rasa 11) 1 cawan air asam jawa 12) 1 kiub daging 13) 1 buku gula melaka 14) 1 cawan santan
Cara Memasak Rencah
1) Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau. 2) Masukkan rempah kari dan udang kering dan tumis lagi hingga jadi rencah. 3) Masukkan keledek dan biarkan ia merenih. 4) Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 5) Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak. 6) Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya air rebusan tulang sahaja, bahan sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan ) 7) Akhir sekali masukkan tulang dan santan. 8) Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat. 9) Boleh dihidangkan
Selamat Menjamu Selera ~ Pasti Terangkat
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih :)
Rempah Nasi Arab kabsah homemade
-
*Rempah Nasi Arab kabsah homemade*
Semua digoreng tanpa minyak kemudian blend sampai halus
1 sudu besar (sb) bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan p...
Resepi Kari Kambing
-
Resepi Kari Kambing
Bahan-Bahan:
2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
2 biji t...
0 Comments