Bahan bahan: 250 gram tepung gandum 300 ml air 5 ekor udang besar - buang kulit dan potong kecil-kecil 1 biji bawang besar 1 tangkai cili merah/hijau 1/2 batang lobak merah Sedikit daun sup/daun bawang/daun kucai Secubit serbuk kunyit - jika suka 1/2 sudu kecil garam 1/2 sudu kecil gula Secubit soda bikarbonat - jika suka
Cara cara:
Masukkan soda, garam dan gula serta serbuk kunyit ke dalam tepung gandum. Kacau rata.
Masukkan bawang, cili merah, daun sup dan karot. Gaul rata.
Tuang air ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Jika terlebih air, boleh tambah tepung gandum.
Masukkan udang dan dikacau rata.
Panaskan minyak yang agak banyak dan panas, sudukan bancuhan tadi ke dalam kuali. Pastikan udang ada dalam setiap bancuhan semasa disudukan ke dalam kuali.
Goreng hingga masak kekuningan. Angkat dan tos. Siap
Rempah Nasi Arab kabsah homemade
-
*Rempah Nasi Arab kabsah homemade*
Semua digoreng tanpa minyak kemudian blend sampai halus
1 sudu besar (sb) bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan p...
Resepi Kari Kambing
-
Resepi Kari Kambing
Bahan-Bahan:
2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
2 biji t...
0 Comments