Bahan-bahan diperlukan: 2 tongkol jagung Daun pisang secukupnya 1 cawan tepung beras ½ cawan tepung jagung ½ cawan tepung gandum ½ cawan gula 3 cawan santan (½ biji kelapa) ½ sudu teh garam
Cara menyediakan dan memasak:
1) Layurkan daun pisang dan potong kecil. Kemudian lapkan. 2) Hiriskan jagung kasar-kasar. 3) Campurkan semua bahan kecuali jagung dan daun pisang, kemudian tapiskan. 4) Masukkan jagung dan kacau rata. 5) Kacau adunan di dalam periuk ataupun kuali non-stick sehingga kental. 6) Panaskan air di dalam pengukus. 7) Ambil satu sudu adunan dan letakkan di atas daun pisang, kemudian lipat panjang. 8) Masukkan di dalam pengukus dan kukus selama 15 minit. 9) Sejukkan dan sedia dihidangkan.
Rempah Nasi Arab kabsah homemade
-
*Rempah Nasi Arab kabsah homemade*
Semua digoreng tanpa minyak kemudian blend sampai halus
1 sudu besar (sb) bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan p...
Resepi Kari Kambing
-
Resepi Kari Kambing
Bahan-Bahan:
2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
2 biji t...
0 Comments