Resepi Mudah Lepat Jagung



Resepi Mudah Lepat Jagung 

Bahan-bahan diperlukan:

2 tongkol jagung
Daun pisang secukupnya
1 cawan tepung beras
½ cawan tepung jagung
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula
3 cawan santan (½ biji kelapa)
½ sudu teh garam

Cara menyediakan dan memasak:

1) Layurkan daun pisang dan potong kecil. Kemudian lapkan.
2) Hiriskan jagung kasar-kasar.
3) Campurkan semua bahan kecuali jagung dan daun pisang, kemudian tapiskan.
4) Masukkan jagung dan kacau rata.
5) Kacau adunan di dalam periuk ataupun kuali non-stick sehingga kental.
6) Panaskan air di dalam pengukus.
7) Ambil satu sudu adunan dan letakkan di atas daun pisang, kemudian lipat panjang.
8) Masukkan di dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
9) Sejukkan dan sedia dihidangkan.

Credit: Chef Hanieliza

Post a Comment

0 Comments