Nanas/Terung 4 sudu besar serbuk kari ikan 2 sudu besar serbuk cili 5 sudu besar kerisik 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 inci halia 1 sudu besar udang kering/ikan bilis 400ml santan pekat 1 ketul kecil gula melaka 1 sudu kecil garam Kulit kayu manis Bunga lawang Minyak masak
Cara2nya;
Tumbuk udang kering atau ikan bilis, bawang merah, bawang putih dan halia. Bancuh serbuk kari dan serbuk cili jadikan pes pekat. Campurkan dengan bahan yang ditumbuk. Panaskan minyak dan tumis bunga lawang & kulit kayu manis. Kemudian masukkan pes serbuk kari yang digaul dengan bahan tumbuk tadi, tumis hingga naik bau. Masukkan secawan air dan masukkan nanas/ terung. Bila air dah hampir kering masukkan santan, kerisik, gula melaka dan garam. Rasalah ikut kesesuaian lidah masing2. Masak hingga kuah pekat. Pajeri sedap dimakan selepas disimpan semalaman.
*saya guna serbuk kari dan cili Baba's. Boleh je guna serbuk kari kegemaran masing2. Begitu juga dengan gula. Jika tiada gula melaka gula putih biasa pun sedap juga. Rasa pajeri haruslah pedas rempah dan manis2 sikit.
Silakan kongsi di wall masing2 ☺ Selamat mencuba ☺
Rempah Nasi Arab kabsah homemade
-
*Rempah Nasi Arab kabsah homemade*
Semua digoreng tanpa minyak kemudian blend sampai halus
1 sudu besar (sb) bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan p...
Resepi Kari Kambing
-
Resepi Kari Kambing
Bahan-Bahan:
2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
2 biji t...
0 Comments