Resepi Nasi Dagang Terengganu
Bahan-bahan:
5 cawan beras siam wangi - amaran: Jangan campur beras pulut jika guna beras siam wangi sbb beras ni dah cukup lembut dan wangi
1 biji kelapa - dgn menggunakan air masak jadikan 2.5 cawan santan cair & 2 cawan santan pekat
3 ulas bawang merah - dimayang halus
1 in halia - mayang halus
3/4 sudu besar halba
1 sudu besar garam kasar (paras rata) -dicampur kedlm santan pekat
3 helai daun pandan - disimpul
1 biji kelapa - dgn menggunakan air masak jadikan 2.5 cawan santan cair & 2 cawan santan pekat
3 ulas bawang merah - dimayang halus
1 in halia - mayang halus
3/4 sudu besar halba
1 sudu besar garam kasar (paras rata) -dicampur kedlm santan pekat
3 helai daun pandan - disimpul
Cara membuat:
Beras dibersih dan direndam dgn air selama lebih kurang 8 jam sebelum dikukus.
Letak air kedlm pengukus sehingga mendidih.
Masukkan beras kedlm pengukus dan kukus sehingga separuh masak (nampak wap keluar lebih kurang 20-30 min).
Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan kedlm bekas yg besar lalu siramkan santan cair dan kacau rata.
Masukkan semula ke dlm pengukus bersama daun pandan dan kukus sehingga masak.
Bila masak, angkat masukkan ke dlm bekas besar bersama halba, halia, bawang merah dan dgn serta merta siram dgn santan pekat dan kacau perlahan sehingga rata.
Kemudian rata dan kemaskan nasi spt gambar ke 2 diatas.
Bila nak hidangkan ceduk dr tepi perlahan2 sambil digembur2kan.
Letak air kedlm pengukus sehingga mendidih.
Masukkan beras kedlm pengukus dan kukus sehingga separuh masak (nampak wap keluar lebih kurang 20-30 min).
Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan kedlm bekas yg besar lalu siramkan santan cair dan kacau rata.
Masukkan semula ke dlm pengukus bersama daun pandan dan kukus sehingga masak.
Bila masak, angkat masukkan ke dlm bekas besar bersama halba, halia, bawang merah dan dgn serta merta siram dgn santan pekat dan kacau perlahan sehingga rata.
Kemudian rata dan kemaskan nasi spt gambar ke 2 diatas.
Bila nak hidangkan ceduk dr tepi perlahan2 sambil digembur2kan.
0 Comments