RESEPI SUP TULANG RUSUK KAMBING


RESEPI SUP TULANG RUSUK KAMBING
Bahan-bahannya:
500 gram tulang rusuk kambing dipotong
7 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
sedikit lada putih ditumbuk lumat
1 batang lobak dipotong
3 biji kentang dipotong 4
2 biji tomato dipotong 4
3 batang serai dititik
sedikit daun bawang dihiris
sedikit daun sup dihiris
sedikit bawang goreng
1 bungkus rempah sup bunjut tulang
2 sudu besar rempah sup dibancuh dengan sedikit air
Cara-caranya:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai hingga naik bau.
2. Masukkan tulang rusuk dan tambahkan air secukupnya.
3. Bila mendidih, masukkan rempah sup yang dibancuh tadi bersama rempah sup bunjut tulang. Kacau sebati.
4. Bila tulang sudah empuk tambahkan dengan potongan ubi kentang dan lobak merah.
5. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
6. Bila ubi kentang dan lobak merah telah empuk, masukkan tomato. Tutup api.
7. Hidangkan bersama hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

Post a Comment

0 Comments